niedziela

#Uszka z kapustą i grzybami

Hej! Święta za rogiem więc postanowiłem pokazać Wam jak przygotować najpyszniejsze świąteczne uszka z kapustą i grzybami! Mi w przygotowaniach pomagała moja Klaudia.
 
 


 
Składniki:
Ciasto:
-mąka 300gr
-1 jajo
-woda 200ml
Farsz:
-kapusta kiszona 400gr
-grzyby suszone 30gr
-2 cebule
-olej
-pieprz,sól
 
Przygotowanie:1.Kapustę namoczyć w wodzie, odcisnąć i gotować do miękkości.
                         2.Grzyby zalać wodą gotować do miękkości.
                         3.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
                         4.Wyrobić cisto na stolnicy.
                         5.Gdy grzyby i kapusta będą miękkie rozdrobnić. Połączyć wszystko razem i przyprawić do smaku.
                         6.Rozwałkować ciasto i wykraiwać kółka małą szklaneczką bądź kieliszkiem.
                         7.Formować uszka , wrzucać na wrzącą osoloną wodę.
                         8.Gdy wypłyną dosłownie chwilę i wyciągać
           
                                                                         Smacznego Daniel ;)
 


                         
                         
 


3 komentarze:

  1. Ooo a właśnie przed chwilką pomagałam moim siostrom w robieniu pierogów i uszek :) !! Świetna przy tym zabawa :) pozdrawiam cieplutko :) !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będę robić! zasureruję się twoim przepisem, dzięki! Olka

    OdpowiedzUsuń