Przedstawię wam teraz znakomitą potrawę z kuchni Francuskiej.Jest to naprawdę wyśmienita potrawa jeśli ktoś lubi potrawy z dodatkiem wina.
Jest to naprawdę potrawa godna polecenia.
Składniki na 5 porcji:
-wołowina(zrazowa lub inny kawałek z mało przerośniętą tkanką łączną)750gr
-boczek wędzony100gr
-małe cebulki150gr
-oliwa
-mąka
-pieczarki 200gr
-wino czerwone wytrawne 250ml
-koncentrat 20gr
-czosnek 2-3 ząbki
-liść laurowy 2szt.
-tymianek gałązka
-natka pietruszki,sól,pieprz
Sposób wykonania: 1.Boczek pokroić w paski a mięso w kostkę mniej więcej 3x3cm.
2.Boczek przesmażyć na oliwie, zdjąć z patelni.Po czym kolejno zrumienić cebulki, pieczarki i też zdjąć.
3.Mięso oprószyć mąką i podsmażyć do przyrumienienia.
4.Mięso przełożyć do rondla dodać czosnek , liście laurowe, tymianek i koncentrat.Wlać wino zmieszane z wodą i dusić.
5.Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać cebulki, pieczarki i boczek.Doprawić solą i pieprzem i dusić.
6.Jak mięsko będzie miękkie. Posypać natką pietruszki i Gotowe ;)
Ja jako dodatek do tego zrobiłem grzanki z ciemnego chleba. Smacznego! Daniel
wygląda pysznie, czy to mięsko można zastąpić np. kurczakiem?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można, ale trzeba mieć na uwadze ze kurczak szybciej staje się miękki. Czas duszenia kurczaka musi mniej trwać.
OdpowiedzUsuń