Siemka. Dzisiaj pokażę wam jak w szybki,prosty sposób zrobić kotleta de volaille.
Składniki na 1 porcje:
-1 pierś z kurczaka
-olej(do głębokiego smażenia)
Masło pod różnymi postaciami np:
Czosnkowe- 2 ząbki
Ziołowe-natka pietruszki,szczypiorek
-sól i pieprz
Panierka
-mąka
-jajko
-bułka tarta
Technika wykonania:1.mycie piersi z kurczaka , i rozbicie go tak aby nie miał dziur.
2.ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem dodać sól i pieprz. Zwinąć w wałeczek i włożyć do lodówki
3.wybić jajka i roztrzepać
4.na jeden talerzyk wysypać mąkę, a na drugi bułkę tartą
5.zawinąć masło rozbitą piersią z kurczaka
6.najpierw obtoczyć w mące po czym w jajku i na końcu w bułce tartej
7.włożyć do smażenia na rozgrzany olej, (jeśli wyszły ci duże kawałki mięsa musisz dłużej smażyć żeby mięso nie było surowe w środku.)
8.Po smażeniu wyjąć na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu
Doskonałym dodatkiem skrobiowym do tego dania mogą być ziemniaki puree lub zapiekane.
Surówki raczej łagodne z białej kapusty czy pekinki.
Smacznego Daniel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz