niedziela

# Kotlet de volaille

Siemka. Dzisiaj pokażę wam jak w szybki,prosty sposób zrobić kotleta de volaille.


Składniki na 1 porcje:
-1 pierś z kurczaka
-olej(do głębokiego smażenia)

Masło pod różnymi postaciami np:
Czosnkowe- 2 ząbki 
Ziołowe-natka pietruszki,szczypiorek
-sól i pieprz

Panierka
-mąka
-jajko
-bułka tarta

Technika wykonania:1.mycie piersi z kurczaka , i rozbicie go tak aby nie miał dziur.
                                2.ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem dodać sól i pieprz. Zwinąć w wałeczek i włożyć do lodówki
                                3.wybić jajka i roztrzepać
                                4.na jeden talerzyk wysypać mąkę, a na drugi bułkę tartą
                                5.zawinąć masło rozbitą piersią z kurczaka
                                6.najpierw obtoczyć w mące po czym w jajku i na końcu w bułce tartej
                                7.włożyć do smażenia na rozgrzany olej, (jeśli wyszły ci duże kawałki mięsa musisz dłużej smażyć żeby mięso nie było surowe w środku.)
                                8.Po smażeniu wyjąć na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu 

Doskonałym dodatkiem skrobiowym do tego dania mogą być ziemniaki puree lub zapiekane.
Surówki raczej łagodne z białej kapusty czy pekinki.
 Smacznego Daniel.
                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz